18. Λεοντίτο - Κουμπουριανά - Καρυά
Το εισαγωγικό τμήμα στα βουνά της Αργιθέας, κινείται σε δασική έκταση συνδέοντας το χωριό Λεοντίτο με το μοναστήρι της Σπηλιάς και τα χωριά Κουμπουριανά και Καρυά.
15.3
km
Ανοιχτό τμήμα από εναλλακτική διαδρομή / Λεοντίτο - Κουμπουριανά Καλή βατότητα, Κουμπουριανά - Καρυά Απρόσιτο / Προσήμανση P.T. στο τμήμα Λεοντίτο - Κουμπουριανά / Εκκρεμεί η σήμανση πληροφόρησης
Η παράγραφος θα συμπληρωθεί σύντομα.
Λεοντίτο
Το Λεοντίτο είναι οικισμός του νομού Καρδίτσας χτισμένος σε μια κατάφυτη πλαγιά του βουνού Τσουρνάτο σε υψόμετρο 980 μέτρα και έχει 204 κατοίκους . Βρίσκεται 74 χλμ. Δ της πόλης της Καρδίτσαςκαι διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Αθαμάνων.
Με βάση το όνομά του, το Λεοντίτο ιδρύθηκε πριν από την εισβολή των Οθωμανών στη Δυτική Θεσσαλία (1395/1396) και είναι ένας από τους πολλούς θεσσαλικούς οικισμούς της ύστερης βυζαντινής εποχής. Το τοπωνύμιο είναι κυριώνυμο και δηλώνει ότι ο οικιστής του λεγόταν Λεοντίτος.
Στην απογραφή των Οθωμανών του 1454/1455 αναφέρεται ως Londid υπαγόμενο στα Άγραφα. Στον οικισμό κατοικούσαν 44 οικογένειες, από τις οποίες οι τέσσερις είχαν ως αρχηγό μία χήρα γυναίκα, και 6 άγαμοι ενήλικοι. Οι χωρικοί καλλιεργούσαν δημητριακά, είχαν αμπέλια και καρυδιές και εξέτρεφαν πρόβατα.
Στις ελληνικές πηγές, την αρχαιότερη αναφορά του Λεοντίτου που συναντούμε στην ανέκδοτη πρόθεση 37 της Μονής του Δουσίκου, του έτους 1530.
Εδώ αναφέρεται ότι πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ενώ αργότερα μετέφερε και την έδρα του στρατηγείου του στο Λεοντίτο. Λέγεται πως ο ήρωας συνήθιζε να ξεκουράζεται στον Πλάτανο που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού.
Καρυά
Η Καρυά είναι χωριό του Δήμου Αργιθέας, χτισμένο σε υψόμετρο 800 μ. και έχει 60 κατοίκους το χειμώνα και 200 το καλοκαίρι .
Απέχει 83 χλμ. από την Καρδίτσα, 48 χλμ. από το Μουζάκι και 15 χλμ. από την Αργιθέα.
Παλιά η Αργιθέα κατοικούνταν από τους Αθαμάνες ο οποίος ήταν αρχαίος λαός και η χώρα τους λεγόταν Αθαμανία.
Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Τριζώλο και μετονομάστηκε σε Καρυά το 1957.
Η Καρυά δημιουργήθηκε μεταξύ του 1430 και 1453 καθώς αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή του 1454 ως TIRZOL. Απογράφτηκαν τότε 8 οικογένειες και πλήρωσαν φόρο 245 άσπρα. Στην πρόθεση 37 του 1530 της Μονής Δουσίκου αναφέρεται ως Τριζόλου.
Το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Τριζώλου, η «Καμάρα», το οποίο διασχίζει τον Τριζολιώτη ποταμό, είναι το δεύτερο από άποψη σπουδαιότητας και μεγέθους γεφύρι της Αργιθέας μετά τη γέφυρα Κοράκου και πιθανολογείται πως κατασκευάστηκε το 13ο αιώνα. Έχει ύψος 15,5 μ., άνοιγμα τόξου 30 μέτρα και είναι κατασκευασμένο από πελεκητό ασβεστόλιθο, θεμελιωμένο στο βράχο.
Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων ήταν και είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία.
Κύρια προϊόντα ήταν τα λαχανικά, κηπευτικά, πατάτες, όσπρια, δημητριακά, καρύδια, κεράσια, κάστανα και πολλά άλλα φρούτα, το γάλα και τα παράγωγά του (τσαλαφούτι, τυρί, μυτζήθρα, βούτυρο, τραχανάδες κ.α.) και το λιγοστό κρέας από το σφάξιμο του γουρουνιού, που τους εξασφάλιζε το κρέας των Χριστουγέννων, το λίπος, τα λουκάνικα, τις τσιγαρίδες και κρέας αλατισμένο για μερικούς μήνες.
Κάποιοι ασκούν ακόμη το παραδοσιακό επάγγελμα του τεχνίτη της πέτρας.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στα παραδοσιακά πανηγύρια της Αργιθέας κάθε καλοκαίρι, όταν οι ξενιτεμένοι Αργιθεάτες επιστρέφουν στα χωριά και η περιοχή σφύζει από ζωή. Η Καρυά σέρνει πρώτη το χορό των πανηγυριών της Αργιθέας προς τιμήν του Αγίου Νικολάου του Νέου στις 20 Μαΐου.
Λεοντίτο
> 1 διαθέσιμο κατάλυμα https://bit.ly/leontito-accommodation
> Καφενείο στην πλατεία του χωριού
Καρυά
> Κατασκήνωση, μέχρι να λειτουργήσει ο κοινοτικός ξενώνας
> Μη διαθέσιμα καταστήματα εστίασης
Λεοντίτο
Μη διαθέσιμη
Καρυά
Μη διαθέσιμη
Φωτογραφίες