top of page
η τεχνιτή λίμνη των πηγών του Άωου πάνω από το Μέτσοβο. Η ψηλότερη λίμνη της χώρας στα 145

Η σωστή ενημέρωση και τα προληπτικά μέτρα είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση μιας πολυήμερης πεζοπορικής διάσχισης στην οροσειρά της Πίνδου.

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτησείς των πεζοπόρων που θέλουν να διασχίσουν το Pindus trail .

Για να υποβάλετε και εσείς το δικό σας ερώτημα, πατήστε εδω .

shutterstock_1488292403.jpg

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι το Pindus Trail ολοκληρωμένο; μπορώ να το περπατήσω απ' άκρη σ' άκρη;

Το μονοπάτι της Πίνδου "Pindus Trail" είναι μια σύνθεση διαδρομών ορεινής διάσχισης που αποκαθίσταται σταδιακά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από ξεχασμένα στο χρόνο μονοπάτια. Ορισμένα τμήματα της σύνθεσης, έχουν αποκατασταθεί πλήρως και φέρουν σήμανση Pindus Trail, ενώ στο μήκος της χάραξης συναντούμε σποραδικά τμήματα μονοπατιών σε πρώιμο στάδιο διάνοιξης, όπως και υφιστάμενες διαδρομές με άλλη σήμανση. Πληροφορίες για τα τμήματα που είναι βατά και την κατάσταση της σήμανσης θα βρείτε στο μενού Ημερήσια τμήματα. Στα Νέα θα βρείτε επίσης πληροφορίες για την εξέλιξη του μονοπατιού. 

Που θα βρω διαμονή & εστίαση πάνω ή κοντά στη διαδρομή; πως θα φτάσω εκεί;

Πληροφορίες διαμονής, εστίασης και πρόσβασης θα βρείτε στα Ημερήσια τμήματα. Πληροφορίες διαμονής θα βρείτε επίσης και στον online δυναμικό χάρτη.

Υπάρχουν γενικοί κανόνες και οδηγίες ασφάλειας;

Η ασφάλεια είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα στις υπαίθριες δραστηριότητες και πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη κάποιο θεσμικό πλαίσιο, συνεπώς:

  • Μελετούμε επιμελώς την διαδρομή μας.

  • Ελέγχουμε τον καιρό πριν ξεκινήσουμε τη δραστηριότητα.

  • Ενημερώνουμε ένα οικείο πρόσωπο για την περιοχή που σκοπεύουμε να κινηθούμε.

  • Έχουμε μαζί μας τον απαραίτητο εξοπλισμό και ρουχισμό.

  • Συμπληρώνουμε τα υδροδοχεία μας με μπόλικο νερό.

  • Προτιμούμε να μην πεζοπορούμε μόνοι μας.

  • Φέρουμε συσκευή κινητού τηλεφώνου.

Πως ακολουθώ τη σήμανση πορείας του Pindus Trail;

Η παράλληλη διαγράμμιση με κόκκινο και κίτρινο χρώμα ακολουθείται ως δείκτης:

Επιλέγουμε την πορεία μας από την πλευρά της κίτρινης λωρίδας και απορρίπτουμε τη διέλευση από την πλευρά της κόκκινης. Αραιά τοποθετημένα και σε κομβικά σημεία της διαδρομής συναντούμε διακριτικά πινακίδια με το πράσινο σήμα του Pindus Trail. Στα βατά τμήματα της διαδρομής, όπου υπάρχει υφιστάμενη επαρκής σήμανση προστίθονται εξίσου διακριτικά πινακίδια του Pindus Trail, προς επιβεβαίωση πορείας και ενισχύεται η παλαιωμένη σήμανση.

Υπάρχουν κανονισμοί στους εθνικούς δρυμούς και εθνικά πάρκα από τα οποία διέρχεται το Pindus Trail;

 Η χάραξη του μονοπατιού διέρχεται από τα όρια τριών εθνικών δρυμών της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και κανονισμούς συμπεριφοράς, επιτρεπόμενες δραστηριότητες ή περιορισμούς, επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες τους. 

Τι εννοούμε "χάραξη" της διαδρομής;

Χάραξη είναι ο σχεδιασμός της πορείας (όδευση) μιας διαδρομής. Η χάραξη του δικτύου διάσχισης της οροσειράς, αριθμεί περίπου 630χλμ στον κεντρικό της άξονα, ενώ εντάσσει διακλαδώσεις πολλαπλών επιλογών, αυξάνοντας σημαντικά το συνολικό μήκος του στα 860χλμ. 

Στην χάραξη του δικτύου διάσχισης, αυτή τη στιγμή εκτός από την πρωτοβουλία της ομάδας, γίνονται ενέργειες από τοπικούς Φορείς για την αποκατάσταση τοπικών μονοπατιών. Κάποια από αυτά αποτελούν μέρος της χάραξης του Pindus Trail και άλλα βρίσκονται σε εγγύτητα, γεγονός που ευνοεί την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον προόδου από την τοπική κοινότητα.

Ποια η διαφορά μεταξύ Pindus Trail και Terra Pindus;

Pindus Trail - το Μονοπάτι της Πίνδου, είναι η ονομασία του υπό δημιουργία δικτύου διάσχισης της οροσειράς.

Η Terra Pindus - Γη της Πίνδου, είναι η ομάδα πολιτών που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, υπό το νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης. Αυτή η μορφή είναι συμβατή με τη νομοθεσία και τη συνείδησή μας, για την ολοκλήρωση του μονοπατιού, καθώς διατηρεί κοινωνικό πρόσημο λειτουργώντας στα πλαίσια της αλληλέγγης. Σκοπός της Terra Pindus, δεν είναι το κέρδος αλλά η αντιμετώπιση των εξόδων που απαιτούνται για την αποκατάσταση και συντήρηση των εμβληματικών μονοπατιών που συνθέτουν το Pindus Trail.

bottom of page