15. Κερασοχώρι - Καυκί - Μάραθος
Το ημερήσιο τμήμα είναι εισαγωγικό στα βουνά των Αγράφων και συνδέει το Κερασοχώρι με την κορυφή Καυκί και το χωριό Μάραθος.
11.9
km
Ανοιχτό τμήμα / Μέτρια βατότητα / Εκκρεμεί σήμανση P.T. στο τμήμα Καυκί - Μάραθος / Εκκρεμεί η σήμανση πληροφόρησης
Η παράγραφος θα συμπληρωθεί σύντομα.
Κερασοχώρι
Το Κερασοχώρι είναι ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας και έχει 174 κατοίκους.
Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές των νότιων Αγράφων. Αποτελεί έδρα του δήμου Αγράφων και απέχει 38 χλμ από το Καρπενήσι. Μέχρι το 1930 ονομαζόταν Κεράσοβο.
Το Κερασοχώρι υπήρξε πρωτεύουσα του παλαιότερου Δήμου Αγραίων, οι οποίοι πήραν το όνομά τους από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής. Στο κάστρο του Κερασοχωρίου υπάρχουν ερείπια οικισμού και οχυρού.
Το Κερασοχώρι (ή Κεράσοβο) βρίσκεται στις παρυφές του όρους των Αγράφων, Καυκί Ν. Ευρυτανίας και δεσπόζει της γύρω περιοχής. Οι Αγραίοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης στα πολιτικά του. Τεκμήρια της εποχής των Αγραίων φαίνεται ότι υπάρχουν στο Κάστρο του Κερασοχωρίου όπου διασώζονται ίχνη αρχαίου οικισμού και μέρος φρουριακού τείχους.
Η γεωγραφική θέση του Κερασοχωρίου υποστήριξε την ανάπτυξη του χωριού κατά τους βυζαντινούς χρόνους.
Το Κεράσοβο ως κοινότητα ακμάζει δημογραφικά κατά τον 18ο αιώνα ξεπερνώντας τους 1500 κατοίκους.
Διαθέτει ωραία πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους και ισχυρούς προύχοντες. Μερικοί έμεναν σε ιδιόκτητους πύργους, όπως οι Δασκαλόπουλοι. Σε επιγραφή του 1761 η κοινότητα αποκαλείται Μέγα Κεράσοβο.
Στο Κεράσοβο ανθεί το εμπόριο και ακμάζουν διάφοροι επαγγελματίες, ιδίως ράφτες παραδοσιακών στολών και τσαρουχοποιοί.
Στους προεπαναστατικούς χρόνους γίνεται άντρο κλεφταρματωλών, ενώ ο Κώστας Βελλής, υψώνει τη σημαία της επανάστασης στις 10 Μαίου 1821.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στο Κεράσοβο λειτούργησε το στρατηγείο της αντιστασιακής οργάνωσης του ΕΛΑΣ.
Έχει αρκετές υπηρεσίες και από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα λειτουργεί και εξατάξιο Γυμνάσιο με οικοτροφείο για τους μαθητές που έρχονταν από άλλα χωριά.
Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών το Κερασοχώρι αποτελούσε τόπο εξορίας για πολλούς από τους τότε αντιφρονούντες.
Μετεμφυλιακά, το Κερασοχώρι προσπαθεί να ανακάμψει – όπως και ολόκληρη η Ελλάδα- και ως κεφαλοχώρι καταφέρνει να έχει αρκετά μεγάλη ανάπτυξη.
Μάραθος
O Μάραθος είναι χωριό του Δήμου Αγράφων, χτισμένος στις πλαγιές των Ευρυτανικών Αγράφων σε υψόμετρο 940 μ., στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Καρδίτσας και έχει 102 κατοίκους.
Βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. Β. από το Κερασοχώρι (έδρα του δήμου) και 64 χλμ. ΒΔ. από το Καρπενήσι.
Περιβάλλεται από τις βουνοκορφές Κόφτρα (ΒΔ. - 1.506 μ.), Πουλί (ΒΑ. - 1.671), Μάραθος (Α. - 1.608 μ.), Ουρανός (Ν. - 1.601 μ.) και Κατσαντώνης (ΝΔ. - 1.431 μ.) ενώ στη βόρεια άκρη, στο βάθος γκρεμού, περνάει ο χείμαρρος Μυρισιώτης που καταλήγει δυτικά στον Αγραφιώτη ποταμό.
Με τα χωριά Κατσαντώνη και Σέλο αποτελούν την τοπική κοινότητα Μαράθου του Δήμου Αγράφων.
Ο Μάραθος αρχικά ονομαζόταν Μύρεσι ή Μυρισι, είναι η γενέτειρα του θρυλικού κλέφτη Κατσαντώνη και το 1907 στην ακμή του αριθμούσε 403 κατοίκους.
Σημαντικό ιστορικό και θρησκευτικό αξιοθέατο του χωριού είναι η βυζαντινή εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, χτισμένη το 1591, με τοιχογραφίες του 1598 των ζωγράφων Γεώργιου Γεωργίου και ο Γεώργιου Aναγνώστου και η οποία έχει χαρακτηριστεί από το 1951 ιστορικό μνημείο, .
Στην εκκλησία αυτή βαφτίστηκε ο Κατσαντώνης και κάθε χρόνο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος γίνονται εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή του γνωστές ως "Κατσαντώνεια".
Το χωριό μετά την απελευθέρωση, αναφέρεται επίσημα το 1836 με την παλιά του ονομασία Μήρισι Αγράφων καιπροσαρτάται στον τότε δήμο Κυφαίων. Μετονομάστηκε σε Μάραθος το 1928.
Αξιοθέατα είναι τα δεκάδες μονοπάτια της περιοχής και ο παλιός πέτρινος νερόμυλος στην βορειοδυτική άκρη του χωριού δίπλα στον χείμαρρο Μυρισιώτη.
Κερασοχώρι
> 1 κατάλυμα εντός οικισμού
> καφέ-ψησταριά / παντοπωλείο στην πλατεία του χωριού
Μάραθος
> Διαμονή σε κοινοτικό ξενώνα
> Καφέ - ψησταριά στην πλατεία του χωριού
Κερασοχώρι
Υπεραστικό Κτελ πολλές φορές την εβδομάδα https://ktelevrytanias.gr/ https://paroutsas.jmc.gr/karpensite/karp_inf.htm
Ταξί, μικρό ιδιωτικό λεωφορείο από Καρπενήσι
Μάραθος
Μη διαθέσιμη
Φωτογραφίες