top of page

Pindus Trail - το μονοπάτι διάσχισης της Πίνδου

Updated: Apr 5, 2022

Το Μονοπάτι Διάσχισης της Πίνδου προκύπτει μετά από μια 5ετή διερεύνηση μιας ενιαίας γραμμής διάσχισης ολόκληρης της οροσειράς από τους Δελφούς στον Γράμμο, και κατόπιν στις Πρέσπες. Η ιστορία της ιδέας όμως έχει τις ρίζες της βαθύτερα στο παρελθόν. Η χάραξη της διαδρομής είναι η μετεξέλιξη και συνέχιση της πολυετούς έρευνας του Άγλλου εξερευνητή και πεζοπόρου Tim Salmon, συγγραφέα του βιβλίου “The Peloponnese and the Pindos way” που πρωτοκυκλοφόρησε το 1986. Το υπό κατασκευή Pindus trail, είναι καρπός δυνατής φιλίας χρόνων και κοινού οράματος ανθρώπων που συναντήθηκαν και συναντιούνται στα βουνά, αφιερώνοντας τη ζωή τους στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πίνδου.


Η διαδρομή που βάσει σχεδιασμού εκτείνεται σε 600+ χιλιόμετρα, θα μπορεί να περπατηθεί αμφίδρομα, από τους Δελφούς ως το Λαιμό Πρεσπών και αντίστροφα. Διατρέχει τους περισσότερους ορεινούς όγκους της εμβληματικής μας οροσειράς και περνά από 42 ημερήσιους σταθμούς εκ των οποίων 4 είναι ορεινά καταφύγια. Χωρίζεται σε 5 ευρύτερες ενότητες και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να συνδέσει τοπικά δίκτυα πεζοπορίας 12 νομών, που βρίσκονται σε εγγύτητα με τον άξονα της διαδρομής ή πάνω σε αυτόν. Η σύνθεση της διαδρομής, βασίζεται σε ίχνη παραδοσιακών μονοπατιών διαβίωσης των κατοίκων της Πίνδου, διαδρομές επέλασης στρατευμάτων και εμπορικές οδούς, που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν.


Το Μονοπάτι της Πίνδου έχει ως στόχο να προωθήσει τις πεζοπορικές διασχίσεις μεγάλων αποστάσεων στην έκταση της οροσειράς και να προβάλει τον Πολιτισμό, την Ιστορία και τον ανεκτίμητο φυσικό της πλούτο, ενισχύοντας παράλληλα το ηθικό των κατοίκων της Πίνδου και την τοπική οικονομία. Σήμερα, το κοινωφελές αυτό έργο, βρίσκεται στα πρώτα στάδια της δημιουργίας του έχοντας θέσει υψηλά κριτήρια προδιαγραφών. Εξελίσσεται σταδιακά με την έγκριση της πολιτείας και τη συνδρομή εκατοντάδων ανθρώπων, που ενισχύουν έμπρακτα στην υλοποίηση του.


bottom of page