top of page

31. Σαμαρίνα - Σμόλικας - Κεράσοβο

Το τμήμα διασχίζει το ψηλότερο βουνό της Πίνδου τον Σμόλικα και συνδέει το χωριό Σαμαρίνα με την κορυφή του βουνού, την δρακόλιμνη Λύγκα και το χωριό Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο).

20.5

km

6442796_direction_navigate_road_sign_street_icon.png

Η διαδρομή έχει μέτρια βατότητα με μικτή στο σύνολο της απόστασης σήμανση και κατά τόπους ολισθηρά τμήματα.


Επισημάνσεις

> Στο ανάπτυγμα της διαδρομής από την Σαμαρίνα μέχρι την κορυφή του Σμόλικα εκκρεμούν κατά τόπους βελτιώσης και σήμανση, ωστόσο υπάρχουν αραιά παλιά σημάδια (κόκκινα) καθώς πρόκειται για δημοφιλή ορειβατική διαδρομή και η διέλευση συστήνεται σε έμπειρους πεζοπόρους.
> Από την κορυφή του Σμόλικα ως το χωριό Αγία Παρασκευή συναντούμε μικτή σήμανση με κόκκινη-κίτρινη βαφή σε βράχο, αραιά Ο3 και Epirus trail.

Περιγραφή διαδρομής

Στη Σαμαρίνα αφήνουμε την παλαιά χάραξη του Ε6 και ανηφορίζουμε για τους βοσκότοπους του Σμόλικα, από το κλασικό μονοπάτι περνώντας μέσα από σκιερό δάσος μαύρης πεύκης και ρόμπολα.
Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία του χωριού και αρχικά κινείται εντός οικισμού μέχρι την είσοδο του δασικού μονοπατιού, που σταδιακά οδηγεί στα υψίπεδα, στην κορυφή του Σμόλικα, την δρακόλιμνη Λύγκα και από εκεί μοιράζει μονοπάτια στη δασική ζώνη για τα χωριά που βρίσκονται χτισμένα περιμετρικά της οροσειράς, δίνοντας την δυνατότητα πολλαπλής επιλογής κατά τη διάσχιση του βουνού.
Βγαίνοντας από το δάσος στην αλπική ζώνη το μονοπάτι, αλλού είναι καλογραμμένο και αλλού αχνοφαίνεται, μέχρι και το οροπέδιο που συναντούμε πλησιάζοντας τις κορυφές ''Μόσιες'.
Η θέα από τις αιχμές του οροπεδίου, είναι αποκαλυπτική καθώς διακρίνονται καθαρά η προέκταση της κορυφογραμμής του Σμόλικα, τα καρστικά πεδία στους λάκκους και το μεγαλειώδες πανόραμα της βόρειας Πίνδου. Το μονοπάτι μετάβασης από το οροπέδιο για τον αυχένα που οδηγεί στην κορυφή, είναι δύσβατο κατά την κατάβαση του και απαιτεί προσοχή για την ώρα. Ωστόσο δεν είναι εκτεθειμένο και με λίγο υπομονή φτάνουμε σε εποχική αλπική λούτσα, διασχίζοντας εντυπωσιακή λεκάνη με δολίνες και πηγές, που μας συντροφεύουν ως το πέρασμα του Αυχένα στη θέση “Λαιμός”.
Στην τοποθεσία διασταυρώνονται διαδρομές χωρίς σήμανση για τις Μόσιες, τον Βαθύλακκο, την Βάλια Κίρνα και την κορυφή του Σμόλικα.
Αφήνοντας τον Λαιμό συνεχίσουμε από το αχνό μονοπάτι νότια ακριβώς κάτω από τα όρια της κορυφογραμμής, που οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή της Πίνδου, τον Σμόλικα. Το θέαμα απ' την κορυφή του Σμόλικα είναι απερίγραπτο καθώς τον μεγαλοπρεπή όγκο του, τον κυκλώνουν καλοσχηματισμένα, ψηλά βουνά όπως η Τύμφη, η Τραπεζίτσα, η Νεμέρτσικα και ο Γράμμος στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Όλη η περιοχή θεωρείται ύψιστης οικολογικής σημασίας και λόγω της περιορισμένης ανθρώπινης παρουσίας & παρέμβασης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια άγριας ζωής στην Ελλάδα.
Απο την κορυφή κορυφή που σχηματίζεται σε υψόμετρο 2.637μ κατηφορίζει μονοπάτι με απότομες κλήσεις για την Δρακόλιμνη “Λύγκα” που σχηματίζεται στα 2150υψμ και είναι μια από τις λιγοστές αλπικές λίμνες της χώρας και τόπος κατοικίας του προστατευόμενου αλπικού τρίτωνα.
Η κατάβαση για την Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) γίνεται νότια από τον Βαθύλακκο, μέσα σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς και διαρκεί περίπου 4 ώρες ακολουθώντας το δασικό μονοπάτι ως τα όρια του χωριού και από κει στην κεντρική πλατεία.

Νερό θα βρείτε:
> πλατεία Σαμαρίνας
> στο δάσος της Σαμαρίνας θέση “Σουρωτήρι”
> στα Κούτσουρα κάτω από τη Δρακόλιμνη
> 2 διαδοχικά σημεία στο δάσος της Αγίας Παρασκευής
> πλατεία Αγίας Παρασκευής (Κεράσοβο)

Φωτογραφίες

bottom of page