top of page

28. Μαυροβούνι - Βάλια Κάλντα - Βοβούσα

Το τμήμα συνδέει το όρος Μαυροβούνι με την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και το χωριό της Βοβούσας.

20.4

km

6442796_direction_navigate_road_sign_street_icon.png

Η διαδρομή έχει καλή βατότητα και μικτή τακτική σήμανση U.U.T - E.T. - E6 - P.T.


Περιγραφή διαδρομής

Η διαδρομή είναι αρκετά δημοφιλής και αγαπητή στους πεζοπόρους, καθώς στην ενδοχώρα του Δρυμού της Βάλια Κάλντα επικρατεί ένα μοναδικό οικοσύστημα με πανέμορφα τοπία και μονοπάτια που προσελκύουν τους επισκέπτες εδώ και δεκαετίες.

Δυστυχώς ο Δρυμός δεν επιτηρείται επαρκώς, όπως και κάθε ευαίσθητο οικοσύστημα στη χώρα. Ωστόσο παραμένει ανέγγιχτος στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του λόγο δυσκολίας πρόσβασης συμβατικών οχημάτων και τυπικών απαγορεύσεων.

Η διαδρομή ανηφορίζει από το καταφύγιο (1.836μ) με ήπιες κλήσεις στα οροπέδια του Μαυροβουνίου και συνεχίζει με σύντομη ανάβαση στην κορυφή της Φλέγγας σε υψόμετρο 2.156 μέτρων. Στην πορεία συναντούμε βοσκοτόπια με πηγές και διάσπαρτα αιωνόβια ρόμπολα, που στολίζουν τα υψίπεδα, ενώ η θέα πλησιάζοντας την κορυφή γίνεται ολοένα και πιό αποκαλυπτική.

Από το καταφύγιο ως την κορυφή μεσολαβούν περίπου 7χλμ / 2ω, εύκολης και θεαματικής πεζοπορίας σε καλογραμμένο μονοπάτι. Η απόσταση στο ήπιο τερέν είναι ένα καλό ζέσταμα πριν την απαιτητική κατάβαση από την κορυφή στον πυρήνα του Δρυμού και τη διάσχιση της κοιλάδας που καταλήγει στο χωριό της Βοβούσας. Εξίσου οφέλιμη, είναι και στην περίπτωση που το πεζοπορικό τμήμα καλύπτεται αμφίδρομα από Βορρά προς Νότο με αφετηρία τη Βοβούσα και τερματισμό το καταφύγιο του Μαυροβουνίου, καθώς ευνοεί στην αποθεραπεία διανύοντας τα τελευταία χιλιόμετρα της εξαντλητικής διαδρομής.

Φτάνοντας την κορυφή, όπου καταγράφεται το μέγιστο υψόμετρο της ημερήσιας διαδρομής το πανόραμα της Πίνδου ξεπροβάλει και πλέον διακρίνονται τα υπόλοιπα συγκροτήματα της οροσειράς με την έκταση της Βόρειας Πίνδου σε πρώτο πλάνο και τα Αθαμανικά όρη να διαγράφονται πιό απομακρυσμένα στο Νότο.

Η λίμνη του Μετσόβου νότια στην Πολιτσά, όπως και τα μεγάλα βουνά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτ. Μακεδονίας διακρίνονται από την κορυφή. Εντυπωσιακή είναι η θέα στην κατάφυτη έκταση της Βάλια Κάλντα, με τις δίδυμες αλπικές λίμνες της Φλέγγας να βρίσκονται Β.Α. σε απόσταση αναπνοής.
Ακολουθεί κατάβαση στη παγετωνική λεκάνη που σχηματίζονται οι δύο λίμνες, όπου συστήνεται η στάση για ίσκιο στα διάσπαρτα ρόμπολά και ανεφοδιασμό νερού από τις κρυστάλλινες πηγές τους.

Κατηφορίζονας με βόρεια κατεύθυνση από τις λίμνες προς τον πυρήνα του Δρυμού, η διαδρομή διέρχεται από την υποαλπική ζώνη στο πυκνό δάσος οξυάς, σφένδαμου και μαύρης πεύκης. Το μονοπάτι συνδέει τη Φλέγγα με το Αρκουδόρεμα που απορέει στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα σε κυμαινόμενο υψόμετρο με μέσο όρο τα 1.200μ.
Το ιδιαίτερου κάλλους ρέμα βρίσκεται στην καρδιά του δρυμού και συγκεντρώνει όλα τα νερά των πηγών της κοιλάδας. Η διαδρομή από τις λίμνες ως το Αρκουδόρεμα είναι σκιερή, ενώ πηγαία νερά αναβλύζουν ανά τακτά διαστήματα κατά μήκος της.
Φτάνοντας χαμηλά στον πυρήνα το μονοπάτι για τη Βοβούσα συνεχίζει με δυτική κατεύθυνση κι ακολουθεί παράλληλη πορεία με το Αρκουδόρεμα τέμνοντας την κητη του 3 φορές.

> Το πέρασμα της όχθης του ρέματος, είναι κατά κύριο λόγο ασφαλές από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο, όπου η στάθμη του νερού χαμηλώνει και ο ήλιος κατά τη διάρκεια της ημέρας διατηρεί στεγνά τα πετρώματα για βηματισμό σε βράχους.

> Από Νέμβριο μέχρι τα τέλη του Μαίου συναντούμε ορμητικά νερά και γλιστερά πετρώματα στα ανήλια σημεία, δεδομένα που αποτρέπουν την απόπειρα διάσχισης.
Η διαδρομή κατά μήκος του Αρκουδορέματος κινείται με ήπια εναλλασσόμενες κλήσεις ως το σημείο συνάντησης με τον Άωο στη τοποθεσία που αποκαλούμε Σμιξώματα. Ακριβώς πάνω από την σμίξη (Σμιξώματα) των ποταμών, συναντούμε διασταύρωση διαδρομών και η κατεύθυνση του μονοπατιού αλλάζει από δυτική σε βόρεια, καθώς ακολουθεί παρόχθια τραβέρσα κατά μηκος του Άωου, ακολουθώντας το θεαματικό μονοπάτι που οδηγεί σταδιακά στο χωριό της Βοβούσας.

> Στα Σμιξώματα αφήνουμε τη σήμανση των ultra ursa trail & Epirus trail και συνεχίζουμε στη παλιά χάραξη του Ε6
> Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα Σμιξώματα για τη Βοβούσα, υπάρχουν 2 κατακρημνισμένα σημεία του μονοπατιού, που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και δε συστήνεται η διέλευση σε άπειρους πεζοπόρους.
> Εναλλακτική πορεία αποφεύγοντας τα επικίνδυνα περάσματα, μπορεί να ακολουθήσει κανείς ακολουθώντας από τα Σμιξώματα τη σήμανση των ultra ursa trail & Epirus trail διαδρομών, που κινούνται στη δυτική όχθη του Άωου και οδηγούν εξίσου στη Βοβούσα.

Φωτογραφίες

bottom of page