top of page

06. Αθανάσιος Διάκος - καταφύγια Βαρδουσίων - Αρτοτίνα

Η διαδρομή εξυπηρετεί τη διάσχιση των Βαρδουσίων μέσω των καταφυγίων και του διάσελου στις Σούφλες

19.1

km

6442796_direction_navigate_road_sign_street_icon.png

Εκκρεμούν βελτιώσεις και η ολοκλήρωση της σήμανσης P.T.






Επισημάνσεις

> Στο ανάπτυγμα της διαδρομής εκκρεμούν κατά τόπους βελτιώσεις και η τελική σήμανση.
> Για την ώρα έχουν γίνει καθαρισμοί και προσήμανση στις δασικές αναβάσεις από τα 2 χωριά προς τα υψίπεδα των Βαρδουσίων, ενώ υπολοίπονται στην αλπική ζώνη.


Περιγραφή διαδρομής

Η σύνθεση μονοπατιών του 6ου ημερήσιου τμήματος, συνδέει το Β.Α, τμήμα των Βαρδουσίων με το δυτικό, μεταφέροντας τον πεζοπόρο από το χωριό του Αθανάσιου Διάκου στο ξωκλήσι του Προφ. Ηλία, στα καταφύγια, στο διάσελο (Σούφλες), στα Αρτοτινά λιβάδια και την Αρτοτίνα.

Με σημείο εκκίνησης την πλατεία του Αθανάσιου Διάκου, το μονοπάτι διατηρεί ανηφορική πορεία με κατά τόπους έντονες κλήσεις μέχρι το ξωκλήσι του Προφ. Ηλία. Το γραφικό ξωκλήσι βρίσκεται χτισμένο στη κορυφή του ελατοστόλιστου λόφου που αναπτύσσεται δυτικά του χωριού και αποτελεί εποπτικό σημείο της διαδρομής με θέα ανατολικά στη Γκιώνα, στην Οίτη βορειότερα και στις απότομες πλαγιές των Βαρδουσίων, που ορθώνονται μπροστά του.

Το μονοπάτι συνεχίζει νότια στους βοσκότοπους, ανηφορίζοντας με ήπιες κλήσεις στην αλπική ζώνη.

Πολύ σύντομα διακρίνονται τα 2 γειτονικά καταφύγια των Βαρδουσίων στους πρόποδες των κορυφών και το υπόλοιπο σύμπλεγμα, που εκτείνεται δυτικά.
Στον περιβάλλον χώρο του βόρειου καταφύγιου (ΕΟΣ Άμφισσας), από όπου διέρχεται η διαδρομή, υπάρχει πέτρινη βρύση με νερό πηγής.

Από τα καταφύγια η θέα είναι πανοραμική και διακρίνεται ξεκάθαρα η συνέχεια της πορείας για τη ράχη στα Μετερίζια και το διάσελο στις Σούφλες, που καταγράφεται και το μεγαλύτερο υψόμετρο της διαδρομής.

Μια απολαυστική τραβέρσα στα βοσκοτόπια των Βαρδουσίων, συνδέει τα καταφύγια με το διάσελο στις Σούφλες. Η θέα από το διάσελο στα Β.Δ. είναι εκπληκτική και αποκαλύπτει ένα μεγάλος μέρος της τοπογραφίας της οροσειράς, συνεπώς και τη συνέχεια της σύνθεσης του Pindus trail στη γεωγραφική ενότητα της Ρούμελης.

Από εκεί ακολουθεί σύντομη κατάβαση με απότομη κλήση σε τραχύ πετρώδες μονοπάτι που φτάνει στο Λάκκο, τοποθεσία γνωστή και ως Αρτοτινά λιβάδια.

Στο ανατολικό άκρο του Λάκκου, στους πρόποδες της πλαγιάς υπάρχει πηγή με τρεχούμενο νερό από το λάστιχο των κτηνοτρόφων, που βόσκουν τα ζωντανά τους στο λιβάδι.

Από τα βοσκοτόπια του Λάκκου μέχρι την είσοδο του δασικου μονοπατιού, που οδηγεί στο χωριό της Αρτοτίνας μεσολαβούν 2,6 χιλιόμετρα πεζοπορίας σε κτηνοτροφικό χωματόδρομο.

Ο δρόμος συνδέει την Αρτοτίνα με το Λάκκο στα Αρτοτινά λιβάδια, όπου και τερματίζει σε υψόμετρο 1,636μ.

Το μονοπάτι κινείται με ήπιες κλήσεις μέσα από ελατόδασος με διάσπαρτα κέδρα και φυλλοβόλα δέντρα μέχρι το πλατανόρεμα της Σαϊτας. Η παλιά γέφυρα έχει καταρρεύσει, όμως το πέρασμα του ρέματος είναι ασφαλές τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Από το ρέμα της Σαϊτας μέχρι την πλατεία της Αρτοτίνας μεσολαβεί σύντομος χωματόδρομος και αγροτικό μονοπάτι που ανηφορίζει ήπια στην πλαγιά συναντώντας σύντομα τα πρώτα σπίτια στη βάση του χωριού.
Για λίγες εκαντοντάδες μέτρα η διαδρομή ακολουθεί τα σοκάκια του χωριού που οδηγούν στην κεντρική πλατεία.

Φωτογραφίες

bottom of page